Skip to Main Content »

Welkom bij Academia Press

Winkelwagen is leeg

Een nieuw begin? Gratieverlening naar aanleiding van de Blijde Intrede van Albrecht en Isabella (1599)

Van Bamis Inge

Beschikbaarheid: In voorraad

€ 9,00

Details

“De Blijde Intrede van de aartshertogen Albrecht en Isabella in 1599 heeft altijd al tot de verbeelding gesproken. In de door opstand en oorlog geplaagde Nederlanden deden deze nieuwe machthebbers de hoop op vrede en welvaart opnieuw opflakkeren.” Zo leidt prof. dr. E. Put, gespecialiseerd in de geschiedenis van de vroegmoderne tijd, de studie in van Inge Van Bamis.

In deze studie onderzoekt de jonge academica de remissie- en gratieverlening in het kader van de Blijde Intrede op grond van de indrukwekkende documentatie van de Geheime Raad, die zich in het Algemeen Rijksarchief (Brussel) bevindt. De Geheime Raad moest zich immers op grond van een verzoekschrift en na een strenge procedure uitspreken over de vraag tot remissie, tot kwijtschelding van straffen voor zware misdrijven, nog voor een vonnis geveld kon worden. Dit onderzoeksdomein bleef ten onrechte lange tijd onderbelicht.

Inge Van Bamis kijkt geboeid maar kritisch naar 160 remissiebrieven en vooral naar wat ze vertellen over die tijd. Ze plaatst de komst van de nieuwe machthebbers én het door hen uitgeoefende gratierecht in een context die cultuurhistorisch en geopolitiek geduid wordt. Was de Blijde Intrede van koningsdochter Isabella en haar echtgenoot na de Akte van Afstand van Filips II op 6 mei 1598 een nieuw begin voor soevereine Nederlanden? Het antwoord kwam pas na hun dood.

 

Aanvullende Informatie

Ondertitel Nee
Auteur/Red. Van Bamis Inge
ISBN 9789038219240
NUR 688 - Vaderlandse geschiedenis
Pagina's 109
Editie Nee
Jaar 2012