Skip to Main Content »

Welkom bij Academia Press

Winkelwagen is leeg

Fundamenten van de psychologie

Brysbaert Marc

Beschikbaarheid: In voorraad

€ 34,99

Details

auteur Brysbaert Marc 

 

Deze geactualiseerde versie (2014) van het zeer populaire en het in Nederland en Vlaanderen veel gebruikte handboek psychologie behandelt in 11 hoofdstukken de wetenschappelijke psychologie.

 

Achtereenvolgens komen aan bod:

- de hersenen en menselijke functies zoals waarnemen, leren (conditioneren en sociaal leren), het geheugen en motivatie;
- de intelligentie en de persoonlijkheid;
- de psychopathologie, de psychotherapie en de sociale psychologie.

Omdat de fundamenten van de psychologie onderwerp zijn van dit boek, passeert een selectie van klassieke theorieën en onderzoekingen de revue. (Freud, James, Watson, Skinner, Gibson, Pavlov, Thorndike, Seligman, Ebbinghaus, Miller, Atkinson, Bartlett, Loftus, Maslow, Locke, Kinsey, McClelland, Bandura, Binet, Wechsler, Gardner, Coleman, Allport, Cattell, Eysenck, Rogers, Mischel, Beck, Wolpe, Adorno, Asch, Milgram, Sternberg, Heider, Flynn). Daarnaast wordt een aantal belangrijke recente ontwikkelingen in de psychologie behandeld bijvoorbeeld: hersenplasticiteit, spiegelneuronen, reconstructie van verdrongen herinneringen, zwaarlijvigheid, homo- en biseksualiteit, de waan van het IQ, de sociaal-cognitieve benadering van de persoonlijkheid, kritiek op de DSM, de invloed van de media op ons beeld van de psychiatrie, de doeltreffendheid van geneesmiddelen en psychotherapieën.

Dit boek biedt een handzame inleiding tot de psychologie en stelt de student en andere geïnteresseerden in staat om in dit brede vakgebied de biologische, cognitieve en sociaal-culturele invalshoek te onderscheiden en nieuwe ontwikkelingen kritisch te volgen. Er wordt informatie aangeboden die onmisbaar is voor een wetenschappelijk verantwoorde toepassing van de psychologie. Deze uitgave is in de eerste plaats bedoeld voor de verschillende beroepsdomeinen waar hogescholen hun toekomstige bachelors en masters voor opleiden. Voor bijvoorbeeld psychologische assistenten, maatschappelijk werkers, coaches, sociaal-pedagogische hulpverleners, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, diëtisten, personeelswerkers, sociaal-juridische dienstverleners, journalisten en onderwijskrachten is deze uitgave een goeie keuze. Het boek onderscheidt zich van andere inleidingen (bijna altijd bewerkingen van eerder verschenen Amerikaans handboeken) door de veelvuldige opname van onderzoek uit Nederland en België, waar de psychologie in het algemeen een goed niveau heeft en zich kan meten met internationaal en Amerikaans onderzoek.

DIDACTISCH

De auteur en zijn adviseurs hebben zich samen met de uitgever ingespannen om de opbouw en vormgeving van dit boek didactisch te optimaliseren. De opmaak is aantrekkelijk en functioneel en het boek bevat, naast interessante gevalstudies, talloze bruikbare schema's en illustraties. Het boek is helder en leesbaar geschreven, zonder afbreuk te doen aan een adequate inhoudelijke weergave. Behalve de gebruikelijke samenvatting treft de lezer na elk hoofdstuk een lijst aan met kernbegrippen en een aantal uitdagende suggesties voor internetactiviteiten. Dit boek doet 'zin' krijgen om psychologie te studeren.

 

 

Aanvullende Informatie

Ondertitel Editie 2014
Auteur/Red. Brysbaert Marc
ISBN 9789038223315
NUR 740 - Mens en maatschappij algemeen
Pagina's 380
Editie -
Jaar 2014