Skip to Main Content »

Welkom bij Academia Press

Winkelwagen is leeg

Macht en waarden in de wereldpolitiek

Coolsaet Rik

Beschikbaarheid: In voorraad

€ 39,99

Details

De wereldpolitiek van vandaag is wat zij altijd is geweest: een complex spel om macht en invloed, waar staten met elkaar wedijveren, soms oorlog voeren, soms samenwerken, waar grote mogendheden oprijzen en vervolgens afkalven. Andere spelers – de publieke opinie, grote ondernemingen, een terreurgroep – kunnen af en toe aan zet zijn, maar het zijn de staten die het laatste woord hebben.

 

Maar de wereldpolitiek draait niet enkel om macht. Brute macht roept onvermijdelijk weerstand op. Om stabiel te zijn, veronderstelt een internationale orde ook een aanzienlijke mate van vrijwillige instemming. Een stabiele en legitieme internationale orde bestaat dan ook uit twee onlosmakelijk verbonden elementen: macht én waarden.

 

Elke generatie heeft steeds weer het gevoel in een heel nieuw wereld te leven, met nooit eerder geziene nieuwe ontwikkelingen, nieuwe actoren, nieuwe thema’s. Bij nader toezien echter is veel wat een generatie als ‘nieuw’ aanvoelt en bestempelt, door vorige generaties op dezelfde manier ervaren. Met die vergelijkingen tussen gisteren en vandaag moet echter altijd voorzichtig worden omgesprongen. De geschiedenis bereidt haar gerechten immers nooit tweemaal op dezelfde manier. Maar de ingrediënten zijn wel vaak dezelfde.

 

Met het verleden in de achteruitspiegel tracht dit handboek bij de colleges ‘Langetermijnontwikkelingen in de wereldpolitiek’ orde in de schijnbare wanorde te ontdekken, het primaire van het secundaire te onderscheiden, kortom de forces profondes van de wereldpolitiek heden ten dage te identificeren – en een bescheiden blik in de nabije toekomst te werpen.

 

Rik Coolsaet is gewoon hoogleraar Internationale Politiek aan de Vakgroep Politieke Wetenschappen van de Universiteit Gent.

Met bijdragen van Peter Debaere, Goedele De Keersmaeker, Tim Haesebrouck, Thijs Van de Graaf, Melanie Van Meirvenne, Mattias Vermeiren.

Aanvullende Informatie

Ondertitel Editie 2015
Auteur/Red. Coolsaet Rik
ISBN 9789038225111
NUR 754 - Politicologie
Pagina's Nee
Editie Nee
Jaar Nee