Skip to Main Content »

Welkom bij Academia Press

Winkelwagen is leeg

Methodologie van de sociale wetenschappen. Een inleiding

Beschikbaarheid: In voorraad

€ 33,00

Details

Auteurs: Henk Roose & Bart Meuleman

 

Dit boek laat je kennis maken met de interne keuken van sociaalwetenschappelijk onderzoek. Hoe komen onderzoekers tot wetenschappelijke kennis over de sociale werkelijkheid? Welke spelregels moeten ze volgen opdat die kennis betrouwbaar en geldig zou zijn? Dit boek neemt je mee op een boeiende tocht doorheen het rijke en gevarieerde instrumentarium dat sociale wetenschappers tot hun beschikking hebben om menselijk gedrag te observeren. Zo passeren onder meer surveyonderzoek, participerende observatie, experimentele ontwerpen en historisch-vergelijkend onderzoek de revue.
Methodologie omvat echter niet alleen de beheersing van allerhande methoden en technieken om data te verzamelen en te analyseren. Methodologie is ruimer en verwijst ook naar de wijze waarop het ganse proces van wetenschapsbeoefening functioneert. Het gaat ook om hoe je diverse theoretische kaders gebruikt, welke redeneringen steek houden, hoe wetenschap ingebed is in bredere filosofische discussies en welke ethische richtlijnen je dient te respecteren. Met dit handboek, dat rijkelijk geïllustreerd is met klassieke en meer hedendaagse voorbeelden uit diverse disciplines, willen we de onderzoeker in spe kennis laten maken met de do’s en don’t’s van het sociaalwetenschappelijke bedrijf.


Henk Roose (°1974) is verbonden aan de Vakgroep Sociologie van Universiteit Gent. Hij doceert er Methodologie van de Sociale Wetenschappen, Sociale Ongelijkheid en Cultuursociologie. Zijn onderzoek situeert zich op het vlak van sociale ongelijkheid, culturele leefstijlen en surveyonderzoek.

Bart Meuleman (°1980) werkt als docent onderzoeksmethodologie en statistiek aan het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CeSO) van de KU Leuven. Aan de hand van internationale surveygegevens onderzoekt hij publieke opinies over migratie en de welvaartsstaat.

Aanvullende Informatie

Ondertitel Nee
Auteur/Red. Nee
ISBN 9789401443449
NUR 756 - sociologie algemeen
Pagina's 392 p.
Editie Nee
Jaar 2016