Skip to Main Content »

Welkom bij Academia Press

Winkelwagen is leeg

Vreemden op vertrouwd terrein

Vanden Borre Saartje

Beschikbaarheid: In voorraad

€ 34,99

Details

De eerste migranten die in de negentiende eeuw Frankrijk binnenkwamen, waren Belgisch. Met tienduizenden waren ze. Ze vestigden zich vooral in de omgeving van Rijsel, waar ze in de industrie aan het werk gingen. Net als hun Franse buurtgenoten namen deze Belgische migranten enthousiast deel aan het lokale verenigingsleven. Op de werkvloer werden zij door de Franse arbeiders als concurrenten beschouwd, maar in de cafés en de clubs speelde nationaliteit geen rol van betekenis. Belgen en Fransen amuseerden zich samen met een partijtje bollen, kaarten of biljart. De impact hiervan op de hele maatschappij in Rijsel en omgeving werd tot nu toe grondig onderschat. Het is net dit fundamenteel gemengde karakter van het sociaal-culturele leven dat ervoor heeft gezorgd dat de Belgische migranten deel konden worden van de lokale gemeenschap, en dat de Noord-Franse samenleving in de tweede helft van de negentiende eeuw waarlijk ‘Franco-Belgisch’ kan worden genoemd.


Saartje Vanden Borre promoveerde tot doctor in de Geschiedenis aan de KU Leuven in 2012. Momenteel werkt zij zowel in de academische wereld (KU Leuven) als in de erfgoedsector (Stichting de Bethune).

Aanvullende Informatie

Ondertitel Het sociaal-culturele leven en de integratie van Belgische migranten in het Noorden van Frankrijk (1850-1914)
Auteur/Red. Vanden Borre Saartje
ISBN 9789038220413
NUR 680 - Geschiedenis algemeen
Pagina's 358
Editie Nee
Jaar 2012